Zes officials van de wereldvoetbalbond FIFA zijn woensdagochtend door de Zwitserse politie gearresteerd bij een inval in hun hotel in Zürich. Ze worden verdacht van omkoping, afpersing en het witwassen van geld.

De inval in het vijfsterrenhotel gebeurde snel en rustig. De bobo’s werden van hun bed gelicht en afgevoerd, sommigen met handboeien om.

Vicevoorzitter Jeffrey Webb zou één van de zes zijn. Hij is tevens preses van de Concacaf, de voetbalbond voor Noord-Amerika, Centraal-Amerika en de Caraïben.

De zes arrestanten zouden sinds de jaren negentig voor een bedrag van meer dan 100 miljoen dollar steekpenningen hebben aangenomen in ruil voor toewijzing van toernooien en voor het verkrijgen van uitzendrechten en sponsordeals. Sepp Blatter, de voorzitter van de FIFA, behoort niet tot de arrestanten.

Veertien verdachten

Jose Maria Marin, voorzitter van de Braziliaanse voetbalbond, Eduardo Li uit Costa Rica en Eugenio Figueredo uit Uruguay zijn volgens diverse media ook opgepakt. De Zwitserse justitie wil nog niet reageren en zegt dat het later op de dag de namen van de arrestanten vrijgeeft. Er is om 11.00 uur een persconferentie uitgeschreven.

De FBI zou in totaal veertien verdachten op het oog hebben. Negen van hen zouden lid van de FIFA zijn. Ook Jack Warner (Trinidad en Tobago) zou bij de veertien verdachten zitten. Hij stapte in 2011 uit de FIFA toen zijn naam viel in een groot corruptieschandaal.

Verkiezing FIFA-baas gaat door

De arrestaties volgen op een drie jaar durend onderzoek van de FBI. De aangehouden officials worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

Ze vallen in de week waarin de leden van de FIFA hun voorzitter voor de komende jaren kiezen. Om die reden zijn ook alle functionarissen in Zürich, waar vrijdag de verkiezing plaatsheeft. Blatter is de belangrijkste kandidaat, de Jordaanse prins Ali Bin Al Hussein zijn overgebleven uitdager. De Nederlandse Michael van Praag trok zich vorige week terug uit de strijd.

De verkiezing van de nieuwe FIFA-voorzitter gaat aanstaande vrijdag gewoon door zoals gepland, aldus communicatiedirecteur Walter de Gregorio woensdagochtend. Hij zegt dat de FIFA zichzelf ziet als benadeelde partij in het onderzoek naar omkoping door FIFA-officials. De bond werkt volledig mee aan het onderzoek van de Amerikaanse en Zwitserse justitie.

Prins Al-Hussein: trieste dag

Prins Al-Hussein zegt bedroefd te zijn over het recente corruptieschandaal bij de FIFA. "Dit is een trieste dag voor het voetbal", zei de Jordaniër.

Bin Al-Hussein heeft de leden van de FIFA beloofd de wereldvoetbalbond weer zuiver te maken, als hij het voor het zeggen krijgt. Hij wil niet speculeren over zijn kansen nu de FIFA opnieuw beschadigd is. "Dit is een ingewikkeld verhaal waarvan ik alle details nog niet ken. Het zou niet passend zijn om nu meer commentaar te geven."

Geheime deals

Beschuldigingen van corruptie zijn al jarenlang verweven met de machtige wereldvoetbalbond. Er zijn zelfs al leden verbannen of geschorst wegens omkoping.

De Amerikaanse justitie lijkt nu door te pakken en bereidt een aanklacht voor met omkoping en afpersing als grote thema's. Het betreft allerlei deals die in het geheim gesloten zijn en waarbij officials zich hebben verrijkt door bijvoorbeeld lucratieve contracten te gunnen aan bepaalde partijen. Ook is bekend dat leden van de FIFA voor veel geld stemmen kochten.

"We zijn getroffen door hoe lang deze corruptieve manier van zakendoen al bezig is en hoe bijna elk onderdeel van de FIFA erin betrokken is'', liet een medewerker van de Amerikaanse justitie weten aan The New York Times. "Elk element van de federatie is ermee besmet, het was gewoon hun manier van zakendoen. Het lijkt alsof deze corruptie is geïnstitutionaliseerd."

Toewijzing WK's onderzocht

Woensdag werd tevens bekend dat Justitie in Zwitserland een eigen strafrechtelijk onderzoek is begonnen naar mogelijke frauduleuze handelingen van officials van de wereldbond FIFA bij de toewijzing van de WK's van 2018 aan Rusland en 2022 aan Qatar. De advocaat-generaal meldde woensdag dat er documenten en digitale informatie is weggehaald uit het kantoor van de FIFA in Zürich.

De officials worden verdacht van wanbeleid en witwassen van geld via Zwitserse bankrekeningen. Behalve het in beslag nemen van documenten zal justitie tien personen ondervragen die deelnamen aan de stemming bij de toewijzing van beide WK's. Zij worden niet beschouwd als verdachten, maar als informatieverstrekkers.

Volgens de advocaat-generaal staat dit strafrechtelijk onderzoek los van de Amerikaanse beschuldigingen aan het adres van veertien verdachten in een mogelijk nog omvangrijker omkoopschandaal. Een woordvoerster van de mondiale bond weigerde commentaar.

Schandalen achtervolgen FIFA

De arrestatie van zes officials van de FIFA betekent een nieuw schandaal voor de wereldvoetbalbond. De afgelopen jaren rolde de bond van het ene incident naar het andere. Een overzicht.

  • Het ISL-schandaal: Tussen 1992 en 2000 betaalt de firma ISL steekpenningen aan FIFA-officials, onder wie de toenmalige Braziliaanse voorzitter Joao Havelange. Het marketingbedrijf kocht voor miljoenen de uitzendrechten van belangrijke evenementen en verkocht die weer door. Topofficials van de FIFA streken 'aanzienlijke sommen geld' op, bleek uit een onderzoek in 2013. De huidige president Sepp Blatter ontsprong de dans, ook al vroegen de onderzoekers zich hardop af of hij niet van de corruptie moet hebben geweten.
  • Verkiezing 1998: De presidentsverkiezing kort voor het WK in Frankrijk verloopt niet zonder verdenkingen. Blatter verslaat de Zweed Lennart Johansson en wordt president. Voorafgaand aan de verkiezingen gaat het gerucht dat Afrikaanse gedelegeerden omgekocht zouden zijn in een hotel in Parijs. Blatter heeft die beschuldiging altijd van de hand gewezen.
  • De WK's van 2018 en 2022: Vanuit Rusland en Qatar, de organisatoren van de WK's van 2018 en 2022, zouden steekpenningen zijn betaald aan de FIFA om die toernooien in de wacht te slepen. In 2010 kregen beide landen daadwerkelijk de organisatie toegewezen. De FIFA onderzocht later de vele beschuldigingen van omkoping, maar concludeerde vorig jaar dat er geen grove overtredingen van de regels zijn geweest. Ook bij deze uitkomst worden vraagtekens gezet.
  • Verkiezing 2011: Blatter vond in 2011 een serieuze uitdager in het presidentschap van de FIFA in de persoon van Mohammed bin Hammam uit Qatar. Bin Hammam trok zich echter terug uit de verkiezing, omdat hij beschuldigd werd van omkoping. Hij zou Caribische officials hebben omgekocht in zijn jacht om het presidentschap. Tegelijk gaan er beschuldigingen dat Bin Hammam geld zou hebben overgemaakt aan officials voor de organisatie van het WK in Qatar. Dat ontkent de bond van Qatar.
  • WK-tickets: Verschillende keren gingen FIFA-officials volgens beschuldigingen de zwarte markt op met WK-tickets. De belangrijkste verdachte is Jack Warner uit Trinidad en Tobago, die in legio schandalen bij de FIFA wordt genoemd. Hij zou in 2002 en 2006 tickets hebben doorverkocht en daar grof geld aan hebben verdiend. Ook Ismail Bhamjee uit Botswana zou kaarten hebben doorverkocht in 2006. In 2014 zou de zoon van de Argentijnse FIFA-topofficial Julio Grondona tickets hebben doorverkocht.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl